Your cart
RECEPT KONINKLIJK KIPPETJE

RECEPT KONINKLIJK KIPPETJE

19/04/2021
2 min read

Aangezien het al gauw Koningsdag is, leek het ons leuk om je een echt Hollands recept van een gebraden koningskippetje voor te schotelen.
Vraag om een mooie Franse braadkip. Die leent zich namelijk perfect voor dit klassieke gerecht.

Wat heb je nodig voor 2 personen:

1 frans braadkippetje van 800-1000 gram
5 draadjes saffraan in wat water geweekt
1 theelepel peterselie fijngehakt
50 gram roomboter
1 grote ui door de helft
1 theelepel aardappelzetmeel

 Voor de saus
25 gram boter

30 gram bloem
3 dl kippenfond
peper en zout
1 glas cognac

Erbij:
500 gram gekookte krieltjes en 500 gram groene asperges

Verwarm de oven voor op 170 graden
Wrijf de kip in met het water van de geweekte saffraan, peper en zout
Stop een klontje boter (20 gram) en de gehalveerde ui in de holte van de kip
Leg op de borst in de braadslee
Giet gesmolten boter (30 gram) eroverheen
Braad de kip 50 minuten, voeg na 20 minuten een scheutje water toe en bedruip regelmatig met het braadvocht.

Smelt 25 gram boter in een pannetje
Bak de bloem hierin tot deze bruin en gaar is
Voeg al roerend de (koude) kipfond en wat van het braadvocht toe. Blijf roeren totdat het een gladde, bruine saus is geworden.
Laat 10 minuten zachtjes pruttelen

Haal de ui uit de kip, pureer deze en bindt de uienpuree met aangelengde aardappelzetmeel.
Schep de peterselie erdoorheen

Schenk de saus op een schaal.
Leg het gebraden kippetje erop
Serveer de uienpuree erbij samen met gekookte (groene) asperges en gekookte krieltjes

Het kippetje doet het fantastisch bij een glas rosé uit de Provençe.
Proost! Op Willem!