Your cart
RECEPT GEBRADEN TAMME GANS

RECEPT GEBRADEN TAMME GANS

12/04/2021
2 min read

Een gans in zijn geheel braden, lijkt een hele klus. Maar als je het resultaat ziet.
En als je weet wat je er allemaal mee kunt…

Nodig:

1 hele tamme gans 3 à 4 kg
1 eetlepel nootmuskaatpoeder
1 eetlepel tafelzout
20 slagen grove peper uit de molen
1 eetlepel kummel
1 kopje sterke espresso
10 cl olijfolie
10 gram gerookt zout

Voor de vulling:
6 kruidnagels
6 jeneverbessen
1 hele sinaappel in 8 partjes
2  rode uien in 4 stukken
4 tenen knoflook
2 kaneelstokjes
3 steranijsjes
1 kopje sterke espresso
5 cl olijfolie
10 gram zout

Haal de gans 1 uur vóór het braden uit de koelkast
Verwarm de oven voor op 150 graden

Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel dat in de binnenkant van de gans
Kerf de huid in grove ruiten (raak het vlees niet, alleen het vel)
Wrijf hem rondom in met espresso, olie, peper, tafelzout, kummel en nootmuskaat
Leg hem in een braadslee

Braad de gans 2 uur op 150 graden
Bedruip tussentijds elke 20 minuten het vlees met het braadvet (ondertussen kun je rustig aan de bijgerechten bereiden)
Zet na 2 uur de oven op 180 graden en bak de gans lekker knapperig en bruin af in 15 minuten.
Haal de gans uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem op tafel zet.

Giet ondertussen het braadvocht in een pannetje en kook de jus in met een eetlepel honing, 5 cl sinaasappelsap en 5 cl cognac.
Bindt de jus met een klontje koude roomboter

Het resultaat is een prachtige knapperige gans die je, net als een kalkoen, in zijn geheel in een mooie schaal kunt presenteren en waarmee je met je vrienden of familie lekker genieten!

Wil je weten wat je allemaal nog meer kunt met een hele, gebraden gans? Kijk dan hier…