Your cart
Poussins met snijboontjesparelgort

Poussins met snijboontjesparelgort

11/01/2021
2 min read

Je hebt ze vast weleens zien liggen bij ons in de toonbank: kleine kippetjes met een zachtgeel of witroze tintje.
Het zijn poussins: piepkuikens uit Frankrijk die lekker buiten hebben rondgescharreld en dus een kort maar goed leventje hebben gehad. Ze worden ook wel coquelets genoemd. Er is eigenlijk geen verschil tussen die twee.
Met hun hapklare gewicht van 400-450 gram zijn poussins geweldig om kort te grillen. Reken op één kippetje per persoon. Ze staan fantastisch op je eettafel.

Wil je het vlees extra mals? Leg de kippetjes dan 24 uur in een pekelbadje van 2 liter water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 1 provencaalse kruiden en 1 blaadje laurier.

Wat heb je nodig voor twee personen?

2 poussins
1 bakje rub (mengsel van 1 eetlepel honing, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel kipkruiden,1 theelepel gerookte paprika, 1 eetlepel provencaalse kruiden)
1 limoen in 4 partjes
1 teentjes knoflook

150 gram parelgort
2,5 dl bouillon
1 glas witte wijn (Dry January? Dan 1 glas thee)
rasp van 1 limoen
250 gram snijbonen in fijn stukjes gesneden
1 sjalotje en 1 teen knoflook ragfijn gehakt
1 takje tijm
peper en zout uit de molen
2 eetlepel olijfolie
20 gram roomboter

En dan?

Wrijf de poussins in met de zelfgemaakte rub, doe in elk kippetje met 2 partjes limoen en 1 teentje knoflook.
Laat dit een uurtje intrekken
Verwarm de oven voor op 170 graden
Braad de kippetjes op het rooster met een lekbak eronder (40 minuten)
Draai ze halverwege even om

Bak het sjalotje en de knoflook op matig vuur in de olijfolie in een brede hapjespan.
Doe de parelgort erbij en bak mee totdat de korrels rondom glanzend zijn.
Voeg de snijbonen toe.
Blus af met de wijn (of thee).
Schenk de helft van de bouillon erop en laat 15 minuten inkoken.
Roer zo nu en dan goed door en voeg de rest van het vocht in delen toe totdat het helemaal is opgenomen.
Voeg de roomboter toe om het geheel glanzend en romig te maken.
Laat nog 5 minuten doorkoken.

Haal de kippetjes uit de oven en doe het braadvocht bij de parelgort.
Schep de snijbonen-parelgort op grote borden en leg de poussins erbovenop.

Schenk er een lekkere rode Côte du Rhone bij. Een spannende wijnspijs combi die je geprobeerd moet hebben.