Your cart

KIPPENSOEP: KRACHTVOER IN EEN KOMMETJE

Deze delicatesse wil je eigenlijk altijd. En iedereen lust ‘m ook.
Er bestaat geen vast moment voor een bakje kippensoep, het mag de hele dag door.

In bijna elke cultuur wordt kippensoep gemaakt. Ieder land heeft wel zijn eigen variant: Oerhollandse kippensoep met ballen en vermicelli, Indische soto ajam met pittige kruiden en rijst. Of canja de galinha, de Portugese versie.
En da’s niet zo vreemd want kippetjes lopen zo ongeveer overal ter wereld rond.
Daarbij is kippensoep niet alleen lekker, precies deze soep is echt heel erg gezond.

Een perfecte kippensoep bereiden, is best een klusje. Maar het is dan ook meteen een prettig werkje om te doen.
Intensief bezig zijn met mooie, verse producten, vergt concentratie, focus en vooral liefde.
Wanneer je kookt, wordt je ademhaling rustig en gaat je hartbeat omlaag.
Door de prikkelende geuren en het contact met knisperende groenten, komt er een geluksstofje vrij. En dat komt jou weer ten goede.

Het recept vind je hier http://

Kippensoep van Wagenaar

Nanja Pol
Kippensoep, glutenvrij en met allemaal lekkere, gezonde groenten en kruiden
Course Soep
Cuisine Nederlands
Servings 8

Equipment

  • grote soeppan
  • koekenpan

Ingredients
  

  • 1 stuks soepkip bout vers of diepvries
  • 1 stuks soepkip borststuk vers of diepvries
  • 1 hele prei schoongemaakt in ringen
  • 2 grote uien in blokjes
  • 1 stuks winterwortel in blokjes
  • 1 grote aardappel vastkokend, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 bosje peterselie de helft gehakt, andere helft in zijn geheel
  • 1 bosje selderij de helft gehakt, andere helft in zijn geheel
  • 1 hele limoen geperst
  • 1 cm rode peper fijngesnipperd
  • 2 stukjes foelie
  • 2 stuks kipbouillonblokje glutenvrij
  • 10 cl witte wijn optioneel

Instructions
 

Voorbereiding

  • Doe de kip in een grote pan met 2,5 liter koud water, 1 ui, 1/2 bosje peterselie, 1/2 bosje selderij, de helft van de gesneden wortel en prei,
  • Breng aan de kook en laat lekker pruttelen
  • Bak in olie de rest van de blokjes ui en de knoflook glazig
  • Haal de kip na 3 uur voorzichtig uit het vocht en zeef de andere ingrediënten eruit
  • Voeg het sap van de limoen, de wijn, aardappelblokjes, bouillonblokjes, gebakken ui en knoflook, de rest van de winterwortel, prei, rode peper, gehakte peterselie en selderij toe.
    Laat nog 20 minuten zachtjes koken
  • Pluk de gekookte kip en doe het vlees terug in de soep. Breng op smaak met peper en zout

Notes

Deze soep is echt heel erg gezond en zelfs geneeskrachtig omdat ie barstensvol vitamine C, calcium en eiwitten zit. 
Een goede gewoonte is om een extra grote pan te maken en vervolgens een klein pannetje naar je (zieke) buur of vriend te brengen.
Soep verbindt. En dat is heel mooi!
Eet de soep met een stuk boerenbrood of flatbread met een olijventapenade (ook alweer zo gezond) en een lekkere (zelfgemaakte) hummus
TIP 1: Serveer de soep met een kommetje rijst wanneer je hem helemaal glutenvrij wilt houden en als maaltijdsoep serveert
TIP 2: Kook 2 zakjes kipnekjes mee voor een extra krachtige kipbouillon. 
Keyword gezond

Er zijn nog meer redenen waarom kippensoep zo goed voor je is.
Ik noem er 5!

  1. ONTSTEKINGSREMMER & IMMUUNVERSTERKER

In kippensoep zit carnosine. Deze stof werkt ontstekingsremmend. Zo kom je dus eerder van je verkoudheidsklachten af zoals bijvoorbeeld slijmvliesirritatie en een verstopte neus.
Ook versterkt carnosine, een natuurlijk stofje dat je lichaam zelf ook aanmaakt, je immuunsysteem. Hierdoor krijgen virussen en bacteriën minder kans om je ziek te maken.

2. VITAMINE BOM

Omdat je in de soep extra veel gezonde en verse groenten gebruikt, zit je met je vitamine boost wel goed.
Naast vitamine C en K, bevat kippensoep lekker veel mineralen zoals bijvoorbeeld calcium.
Superbelangrijk als je je lijf sterk wilt houden en kwaaltjes wilt tegengaan.

3. HYDRATEREN KUN JE LEREN

Door het eten van kippensoep of het drinken van kippenbouillon, krijg je extra vocht naar binnen. Da’s heel belangrijk omdat je lichaam normaliter wel zo’n twee liter vocht per dag kan gebruiken.
Omdat z’n warme vloeistof extra lekker smaakt, is vocht op peil brengen opeens een koud kunstje!

4. KNUSSE KIP

Tryptofaan is een stofje dat in relatief grote hoeveelheid voor komt in een kip.
Dit aminozuur maakt serotonine aan. Ja, en dat kennen we natuurlijk als geluksstofje.
Het warme gevoel dat je krijgt wanneer je kippensoep eet, geeft een gezellig gevoel.
Wie heeft er nou niet een herinnering aan oma’s ouderwetse kippensoep? Een stukje nostalgie is altijd goed voor onze je geestelijke gezondheid.

5. BETER EEN GOEDE BUUR…

Dat warme, gelukkige gevoel krijg je ook als je iets voor een ander kunt betekenen.
Als je toch zo’n grote pan vol culinair genot maakt waar je veel liefde en tijd in stopt, kook dan meteen een pannetje voor je goede vriend, familie of buur.
In deze rare tijden is het extra belangrijk om goed voor elkaar te zorgen.
Delen is lief en werkt een gezonde relatie met elkaar in de hand.
Kleine moeite, groot plezier toch?