Your cart

Gildehoen op bierblik…het BBQspektakel

Je kunt maar beter goed voorbereid zijn want het mooie weer komt er gelukkig al gauw aan in Nederland

We snakken naar een gezellig avondje in de tuin of op het balkon. Met de buren, familie of goede vrienden. Avondzonnetje, biertje erbij en een lekker stuk vlees op de BBQ.

Het geluk wil dat ze bij Wagenaar zojuist zijn overgestapt op een nieuw soort kippetje: De Gildehoen.
Dit kippensoort is echt kwaliteit to the max! Want deze meiden hebben een topleventje gehad. Zonder groeimiddelen en antibiotica. Maar mét extra ruimte om rond te lopen en hun eigen voer op te scharrelen. Op de natuurlijke manier dus. Ze leven gemiddeld langer dan menig ander Hollandse soortgenoot.

Joyce en Patty hebben deze bewuste keuze gemaakt. Duurzaam ondernemen en kwaliteit leveren staan ex equo op nummer 1 bij Wagenaar!

Dat de Gildehoen van een lekker biertje houdt, is een leuke bijkomstigheid en daarom doet ze het zo goed op de BBQ.
Het biertje zorgt voor malsheid en een lekker smaakje.
Dus: stook op die vuren en bombardeer jezelf tot Grillmaster of the hood!

Kip op bierblik op de BBQ

Op een bierblik gegaarde Hollandse Gildehoenkip van de BBQ
Course Hoofdgerecht
Cuisine American

Equipment

  • BBQ
  • tang

Ingredients
  

  • 1 stuks Gildehoenkip ( circa 1,3 kg)
  • 1 stuks bierblik 0,5 liter
  • 1 teentje knoflook

Voor de rub

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 hele citroen geperst
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 takje tijm fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn fijngehakt
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 3 theelepels zout

Instructions
 

Hoe maak je de rub?

    Het marineren

    • Maak de huid voorzichtig los van de kip. Begin bij het borststuk
    • Wrijf de rub onder de huid
    • Smeer de rest van de rub over de kip. Vergeet de binnenkant niet
    • Stop het teentje knoflook in de kip
    • Trek het stukje huid over het gaatje zodat de kip afgesloten is
    • Doe de kip terug in de koeling.
      Laat de marinade goed intrekken (min. 3 uur)

    Het garen van de kip

    • Plaats een aluminium bak middenvoor op de bodem van de bbq
    • Leg de kolen links, rechts en aan de achterkant van de aluminium bak
    • Verwarm de bbq op 170-180 graden
    • Drink ondertussen de helft van de inhoud uit het bierblik 🙂
    • Plaats het bierblikje in de aluminium bak
    • zet de kip op het blikje met gekruiste pootjes naar beneden en met het borstgedeelte aan de achterkant van de bbq
    • Sluit het deksel en gaar de kip in 1,5 uur
    • Check de kip op gaarheid met een kerntemperatuurmeter. Bij 80 graden is de kip goed gaar

    Notes

    Heb je geen kernthermometer? Geen punt. Check op de the old fashioned way:
    Druk het vlees van de poten in. Laat het los van het botje? Perfect! Je Gildehoenkippetje is perfect gegaard.
    Bbq-en vereist wel een stukje vakmnaschap, hoor. Gelukkig staan er heel veel toffe filmpjes op Youtube. Bekijk deze op een druilerige dag zodat je goed voorbereid bent als het zonnetje weer gaat schijnen.
    En nu komt het échte werk: het verorberen.
    De stoom die van het bierblikje afkomt, zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt.
    En het bier geeft ook nog eens een extra lekker smaakje af dat uitstekend combineert met de rub en de knofkook.
    Een lekkere, liefst zelfgemaakte BBQ-saus op basis van donker bier, bruine suiker en een beetje chili maakt de kip likkebaardend lekker.
    Serveer er een Amerikaanse coleslaw bij en jij bent de Grillmaster in je Hollandse tuin!