Gebraden fazantenhen met gestoofde zuurkool en appeltjes

Ingrediënten fazantenhen
1 fazantenhen
6 plakken houtgerookt vetspek/bardeerspek
12 cocktailprikkertjes
1 teen knoflook fijngesnipperd
½ ui in kleine stukjes
4 blaadjes laurier
takje tijm
zout
grove peper uit de molen
roomboter en olijfolie
Ingrediënten zuurkool
500 gram zuurkool, 1 ui, 1 teen knoflook, zout 1 takje tijm, 1 kruidnagel, 3 jeneverbessen, 10 cl witte wijn, 2 blaadjes laurier, klontje roomboter
Ingrediënten appeltjes en peertjes
1 jonagoldappel, 1 stevige handpeer, 2 eetlepels suiker, 1 klontje roomboter,
5 cl appelsap, 2 theelepels kaneel
AAN DE SLAG
Haal de fazant een uurtje voor het bereiden uit de oven
Verwarm de oven voor op 170 graden

DE GESTOOFDE ZUURKOOL
Fazant en zuurkool houden van elkaar.
Fruit een gesnipperde ui en teentje knoflook, de tijm, 3 jeneverbessen, 1 kruidnagel en 2 blaadjes laurier 3 minuten in een klontje boter
Giet er 10 cl witte wijn op
TIP: vervang de wijn voor een droge vermouth
Voeg daarna de zuurkool toe en roer goed doorelkaar
Stoof het geheel minstens 1,5 uur op een laag pitje
DE FAZANTENHEN
Wrijf het vel van de fazant in met peper, zout en olijfolie
Stop de laurier, tijm, ui en knoflook in de fazant
Braad haar aan in 2 eetlepels olie en 75 gram roomboter
Haal uit de pan en leg de plakken vetspek/bardeerspek dwars over de fazant zodat de hele buitenkant bedekt is (op de pootjes na).
Zet het spek vast met de cocktailprikkertjes
Leg op een ovenschaal, giet het braadvocht erover en braad de fazant 40 minuten op 170 graden en in de voorverwarmde oven.
Zet de oven op 150 graden en laat haar nog 25 minuten doorgaren
Bereid ondertussen de appeltjes en peren
APPELTJES EN PEREN
Appeltjes en fazant, alweer zo’n topcombi.
Schil de appel en de handpeer en snijd beiden in partjes
Smelt een klontje roomboter in een klein koekenpannetje
Strooi 2 eetlepels suiker en verdeel over de gehele bodem van de pan
Laat de suiker bruin worden maar pas op dat het niet verbrandt
Giet 5 cl appelsap in de pan. Wacht tot de suiker loskomt van de bodem en roer dan met een houten spatel het vocht erdoorheen met een houten pollepel
Voeg de partjes appel toe en kook ze 5 minuten op hoog vuur
Voeg daarna de partjes peer toe en kook ze mee op hoog vuur
Strooi de kaneel en het zout eroverheen
TIP Wil je het iets intenser, doe er dan wat gerapte verse gember of een theelepeltje gember bij
Zet het vuur laag en stoof alles nog 15 minuten
Het fruit is nu lekker zacht,zoet en de caramel is heerlijk sticky
DE JUS
Giet 3 eetlepels gezeefd braadvocht van de fazant bij de caramel van de appeltjes en roer goed door met een garde of staafmixer
Voeg peper en zout naar smaak toe
DE FINALE
Snijd de boutjes van gebraden fazant
Snijd langs het borstgedeelte de filets van het bot
Leg het vlees op het bord
Schep de gestoofde zuurkool ernaast
Leg de appel- en perenpartjes op het vlees
Dresseer de jus weelderig over het vlees
Serveer er gekookte kruimige aardappeltjes of aardappelpuree erbij
TIP: Bewaar het karkas voor een gevogeltefond
Zet dit op met het restant van het braadvocht, 1/2 liter water, een blaadje laurier en een takje tijm
Kook het geheel in tot 1/5 van de oorspronkelijke hoeveelheid
Doe de afgekoelde fond in een ijsklontjesvorm Met 1 ijsklontje kun je al je jus verrijken en er een lekker sausje van maken