Your cart
Buitenscharrelkipboutfilet met asperges en pasta

Buitenscharrelkipboutfilet met asperges en pasta

26/04/2021
2 min read
kipdijfilet met asperges en pasta

Kipboutfilet met asperges en pasta

Nanja Pol
Met brie gegratineerde kipdijfilet van de buitenscharrelkip in roomsaus met spekjes, champignons en dille op verse pasta met asperges
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
0 mins
Total Time 50 mins
Course Hoofdgerecht
Servings 4 personen

Equipment

  • oven
  • hapjespan
  • koekenpan
  • steelpan
  • kaasrasp

Ingredients
  

  • 4 stuks kipboutfiletlapjes buitenscharrel
  • 20 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 160 gram roombrie in vier plakjes
  • 100 gram spekjes in blokjes
  • 100 gram champignons in plakjes
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • 400 gram verse pasta tagliatelle
  • 10 cl slagroom koksroom
  • 1 eetlepel azijn appel/naturel/keuken
  • 8 stuks asperges AA wit
  • 100 gram parmezaanse kaas

Instructions
 

  • Schil de asperges en snijd de harde uiteindes eraf (circa 3 cm). Doe de schillen en stukjes in een pannetje en trek er een bouillon van. Breng in een hapjespan water aan de kook met wat zout
  • Wrijf het vlees in met peper en zout en bak ze met de spekjes  lichtbruin in 20 gram boter en de olijfolie (5 minuten). Bak de champignons 1 minuut mee
  • Kook de asperges in de hapjespan met deksel erop (circa 8-10 minuten)
  • Leg de lapjes met braadvocht in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 160 graden (10 minuten)
  • Zeef de bouillon, kook het vocht in met een scheutje azijn en 1 eetlepel gehakte dille
  • Kook de verse pasta volgens de verpakking (let op: de pasta is in een minuut al gaar)
  • Zet de oven op 200 graden, haal de schaal eruit. Bekleed de lapjes met brie. Gratineer ze 5 minuten mooi goudbruin
  • Giet het braadvocht bij de ingekookte bouillon. Klop de slagroom erdoor en laat 2 minuten koken
  • Schenk de saus over de pasta, schep door en verdeel over de borden. Bestrooi met gehakte dille. Leg op ieder bord een lapje gegratineerde scharrelkipboutfilet en 2 asperges
  • Maak het geheel af door er royaal parmezaanse kaas overheen te raspen
Keyword buitenscharrelboutfilet

BUITENSCHARRELKIPBOUTFILET
Een mond vol! Maar wel een heel erg lekkere mond vol.

Kipboutfilet, ook wel kipdijfilet genoemd, heeft als prettige eigenschap lekker smeuiig te zijn. Dat maakt dat dit stukje vlees op heel veel verschillende manieren bereid kan worden zonder zijn sappigheid te verliezen. En daarbij is het, mits goed gesneden, ook nog eens in een mum van tijd gaar.

Dat de kip buiten heeft rondgescharreld, proef je direct en zie je ook terug in de structuur van het vlees. Het is iets steviger van draad maar des te malser in smaak.

Bij Wagenaar zijn we er dol op. Nu het aspergeseizoen losgebarsten is, al helemaal. Op de klassieke manier bereid met boter, ei en ham, zijn asperges altijd een feest op je bord.
Maar heb je het witte goud al eens met dungesneden kalkoenham of gerookt eend geprobeerd? Deze varianten doen je watertanden, net als de kipboutfilet met asperges hierboven.
Oehlala!